Järve kõla

Fiktiivne illustratsioon 70ndate rekonstruktsiooni põhjal. Autor: Nele Liis Kõllamaa.

Iga kevad toob kaasa uue alguse. Loodus, loomad ja inimesed ärkavad talvetardumusest ning lähevad uuele eluringile. Kui päike hakkab kõrgemaid kaari tegema, siis tundub, et kõik trööstitu jääb seljataha, kõik saab valgemaks, puhtamaks, paremaks. Nõnda avastasime meiegi 2023. aasta kevade eel Järve mõisa. Otsustasime kutsuda kohaliku rahva taas kokku Järvet mäletama ja meenutama ning vanadel radadel sammuma. Seetõttu korraldasime 24. septembril ajaloolise sündmuse „Järve kõla”.

Esialgu 25. augustile planeeritud üritus lükkus edasi sügisesse ning sai tänu sügisesele ilmale ka uue kuue. Sündmuse esimene osa sai alguse Kohtla-Järve Gümnaasiumist, kus kõlasid nii legendid Järve mõisast kui ka säras pärimus- ja klassikaline muusika – lavale astusid noortepärimusbänd EHALE ja akordioniduo Mikk Langeproon & Henri Zibo. Edasi liiguti hobuvankri ja rahvalaulude saatel ühise rongkäiguga Järve mõisa. Mõisas viidi läbi ajalootuur, kust ei puudunud ka näitemäng, vanad pajatused ja muidugi ajaloolised faktid. Mõisa õuealal sai lasta vibu ning tutvuda noorte loominguga Ahtme Kunstide Koolist.

Ehedaid emotsioone „Järve kõlalt”. Fotode autor: Doris Pertel.

Sündmust aitasid rahastada suursponsor VKG ja läbi Hooandja meediaplatvormi paljud inimesed, kellele lähevad korda siinse paikkonna ajalugu ja käekäik. 

Siin saad tutvuda sündmuse raames valminud ajalooteatmiku ja kavaga.

Design a site like this with WordPress.com
Alustamine